Suunto Core – pravé expediční hodinky? (recenze)

Vzhledem k tomu, že se posledních pár let trochu zajímám o hodinky, řešil jsem otázku, jaké jsou ty pravé expediční hodinky.

Co by měly podle mé představy splňovat?

  • odolnost
  • přesnost
  • funkce užitečné v terénu při různých aktivitách

Na lehké výpravy jsem si vždy bral buď potápky Seiko 7002 na bond strapu nebo Casio G-SHOCK GW-5525. Ty první jsou tak trochu klasika, ale stejně jako druhé (které vynikají zejména odolností a přesností, díky rádiovému řízení) nedisponují žádnými funkcemi užitečnými pro outdoorové aktivity. A co si pod takovými užitečnými funkcemi vlastně představuji?

  • výškoměr
  • barometr
  • kompas

Když to přeložím, sháním Altimeter-Barometer-Compass, tedy ABC hodinky? Na trhu jich je ale spousta. Vzhledem k tomu, že se rád věnuji i aktivitám pod vodou, přidal jsem k té abecedě ještě D – Depth meter, tedy hloubkoměr, a volba byla rázem zcela jasná: Suunto Core. Podobně jako Zdeno se svými T3D jsem zavítal na pravděpodobně nejlevnější český e-shop s nabídkou značky Suunto, www.suuntoshop.cz, a objednal variantu Light Green. Hned druhý den jsem je měl PPLkou na stole, zaplatil dobírku a pustil se do vybalování.
V balení bylo vše očekáváné – krabice, český a vícejazyčný manuál, záruční list a karta potvrzující mezinárodní záruku.

kompletní dodávka od suuntoshop.cz

Popis funkcí

Popis funkcí je asi trochu nošením dříví do lesa, na webových stránkách výrobce je vše dobře popsáno, ale pro úplnost recenze by to přece jen chtělo.

Hodinky mají tři hlavní režimy, mezi kterými se přepíná tlačítkem MODE: TIME, ALTI/BARO a COMPASS. V každém z těchto režimů se tlačítkem VIEW dá přepínat zobrazení doplňkové informace. V režimu ALTI/BARO jsou pak k dispozici ještě tři profily fungování barometru: výškoměr, barometr a hloubkoměr.

Režim TIME

Bez měření času by to nebyly hodinky. Vedle času zobrazují (přepnutí tlačítkem VIEW) následující informace:

  • vteřiny
  • den a datum
  • východ a západ slunce
  • stopky

V hlavní části displeje je v tomto režimu zobrazen čas ve formátu HH:MM.

Režim ALTI/BARO

Jak jsem již napsal výše, režim ALTI/BARO poskytuje tři profily podle toho, jak se data z barometrického senzoru vyhodnocují.

Profil ALTIMETER

Profil výškoměru vyhodnocuje změnu tlaku na barometrickém senzoru jako změnu výšky. Zde je dobré upozornit na možnost chyby, která z této metody vychází – pokud se při výstupu (nebo sestupu) začne významně měnit počasí (a s ním barometrický tlak), výpočet výšky bude touto změnou tlaku ovlivněn.

V hlavní části displeje je stále zobrazena aktuální výška.

Tlačítko VIEW v tomto profilu přepíná zobrazení následujících informací:

  • čas
  • teplota
  • log (uplynulý čas od začátku zaznamenávání)
    • celkem nastoupané metry
    • celkem sestoupané metry
    • výškový rozdíl proti výchozímu bodu
  • aktuální výška (poslední údaj z profilu ALTIMETER, jako referenční k aktuálnímu tlaku)

Profil BAROMETER

Profil barometru v hlavní části displeje zobrazuje graf atmosférického tlaku za posledních 8 hodin. Tlačítko VIEW přepíná následující zobrazení:

  • čas
  • teplota
  • log (uplynulý čas od začátku zaznamenávání)

Profil DEPTH METER

Profil hloubkoměr v hlavní části displeje zobrazuje aktuální hloubku. Měření se aktivuje od 0,4 metru pod hladinou. Tlačítko VIEW přepíná zobrazení jedné doplňkové informace ve spodním řádku displeje:

  • čas
  • teplota
  • log (uplynulý čas od začátku zaznamenávání)

Režim COMPASS

Mód kompasu v hlavní části displeje zobrazuje azimut. Tlačítko VIEW tradičně přepíná zobrazení doplňkové informace:

  • překlad azimutu do lidské řeči – např. NE pro severovýchod apod.
  • čas

Kompas se přepne po přibližně minutě do úsporného režimu – přestane azimut zobrazovat. Zřejmě je náročnější na spotřebu energie.

Praktické zkušenosti

A jsme konečně u praktické části recenze. Jak hodinky v reálu působí a fungují? A k čemu jsou ty všechny ty funkce při skutečných outdoorových aktivitách?

Provedení, vzhled

Mechanické provedení hodinek po stránce vzhledu je naprosto v pořádku. Vše lícuje, nic nevrže, povrchová úprava působí kvalitně a tak dále – nápis Made in China tedy nemusí znamenat, že jde o šmejd. Ostatně, co se dnes nevyrábí v Číně?

zobrazení aktuálního času a času východu/západu slunce

Suunto Core jsou ve variantě Light Green dodávány na gumovém řemenu, který je pro lepší odvětrávání (a vytékání vody) a zřejmě i pro odlehčení hodně perforovaný. Je měkký a dobře ohebný. Na ruce je příjemný a i když není utažený natěsno, nemá tendenci klouzat. Pozitivně ho hodnotím zejména do vody, díky perforaci. Na outdoorové aktivity se poohlédnu o nějakém nylonovém strapu.

Ukazatel času

Jako hodinky Suunto Core poslouží docela dobře. Pokud se Vám hodí ke stylu, ve kterém se oblékáte, proč ne? Třeba k uniformě naší armády padnou docela dobře!

Ano, docela mě to i překvapilo – Suunto Core jsem identifikoval na ruce jednoho vojáka z povolání, se kterým jsem se setkal na akci „Setkání s armádou“ koncem srpna v Chýnově. Nosí je i do akce na misích v Afghánistánu, což mě utvrdilo v tom, že se nemusím bát, že by nesplnily jeden z hlavních požadavků – odolnost.

režim TIME

Outdoorové aktivity

Pro outdoorové aktivity Suunto Core nabízí režim ALTI/BARO a jeho dva profily ALTIMETER a BAROMETER. Dále je zde režim COMPASS. Všechny tyto funkce jsou praktické například při turistice – testoval jsem ve Vysokých Tatrách při výstupu na Furkotský štít (o samotné výpravě jsem napsal samostatný článek).

nejsou to zrovna nenápadné hodinky 🙂

Režim ALTI/BARO

Přepínač profilů v režimu ALTI/BARO obsahuje mimo tři očekávané volby popsané výše také variantu AUTO, která na základě měření barometrického senzoru automaticky přepíná profily ALTIMETER a BAROMETER. Tento „profil“ jsem měl také zapnutý při testu. Automatické přepínání funguje velmi dobře – vždy, když jsme se při výstupu zastavili na déle než přibližně pět minut, profil se přepnul na měření tlaku a zachoval naposledy změřenou výšku. A naopak, když jsme začali znovu stoupat, aktivovalo se znovu měření nadmořské výšky.

režim ALTI/BARO, profil BAROMETER

Při zaznamenávání trasy (aktivní log) se do paměti ukládají vzorky dat dle nastaveného intervalu – nabízí se volby 1, 5, 10, 30 a 60 vteřin.
Co se týče přesnosti měření výšky – porovnával jsem pouze s hodnotami, které ukazovala moje cykloGPSka Holux GPSSport 245. Při začátku výstupu v přibližně 1300m nad mořem jsem provedl kalibraci výškoměru podle údaje z GPS a po vystoupání do cca. 2000m se údaj na Suunto Core lišil o cca. 50m od hodnoty z GPS. Nepřikládám tomu ale zatím větší význam, protože jsem neměl k dispozici žádnou přesnější kalibraci – a i proti údajům na turistických ukazatelích se hodnoty značně lišily (na GPS i na hodinkách). Jako hlavní údaj o výšce bych nicméně na Suunto Core rozhodně nespoléhal. Nicméně i manuál hovoří o tom, že i v průběhu výpravy bychom měli provádět rekalibraci co nejčastěji – kdykoli budeme mít v dané úrovni přesný výškový údaj (např. právě u rozcestníků, výškových značek na budovách atd.).

záznam v logbooku, zde z režimu ALTI/BARO

Režim COMPASS

V režimu COMPASS je v hlavní části displeje zobrazen azimut – za aktuální směr se považuje ten, kam ukazuje ryska na dvanácti hodinách. Tím asi prozatím s funkcí kompasu skončím, protože jsem jej při výpravě nepoužíval.

režim COMPASS

Po celou dobu výpravy jsem měl také aktivní STORM ALARM, který však na sebe neupozornil – celý den bylo pěkné počasí. 🙂

posledních pár výškových metrů na vrchol

Pod vodou

Testoval jsem při nádechovém potápění v Rudém moři. Nejvíce ze všeho mě před prvním ponořením zajímalo, jak se zachovají při překročení maximálního limitu pro měření hloubky. Ale o tom dále 🙂

hrozná fotka 😀

Pro (pod)vodní aktivity Suunto Core nabízí v režimu ALTI/BARO profil DEPTH METER. Ten ukazuje v hlavní části displeje aktuální hloubku, v horním řádku pak ikonu hloubkoměru (vlnka) a maximální dosaženou hloubku (počítá se od přepnutí na profil DEPTH METER nebo po resetu aktuálního logu). Ve spodní části displeje pak alternativně teplotu, čas (HH:MM) nebo log. Právě u logu se zastavíme.

záznam v logbooku, profil DEPTH METER, několik ponorů při šnorchlování

Log v profilu DEPTH METER má pevně nastavený interval záznamu 1 vteřinu. Aktivuje se tlačítkem START/STOP a od té doby ve spodním řádku ukazuje uběhlý čas a zaznamenává aktuální hloubku.

záznam v logbooku, jeden ponor - test hloubky větší než 12m

Měření hloubky se aktivuje od 0,4m – do této hloubky tedy ukazuje nulu (0.0m). Maximální hloubka je 12m, ve větší hloubce se v hlavní části displeje zobrazí pomlčky a číselný ukazatel se na své místo navrátí až po vynoření do hloubky menší než 12 metrů. V logu je překročení hloubky zaznamenáno jako setrvání v hloubce 12m.

tady už je to docela hluboko

Shrnutí

Tak jak to celé shrnout? Splnily moje očekávání, nebo nesplnily?

Co funguje perfektně, je měření tlaku. A to jak barometrického, tak tlaku pod vodou, od kterého je odvozena hloubka. Zde očekávám hodnoty velmi blízké realitě. Co však beru s rezervou je měření výšky – už z principu (popsaného výše) je měření zatíženou chybou, takže se nedá očekávat, že by geometři své niveláky kalibrovali podle Suunto Core. Kompas jsem zatím ještě pořádně nevyužil, ale v případě nouze bych se na něj – i přesto, že jde o elektronickou variantu – neváhal spolehnout.

Tolik k hlavním funkcím, kvůli kterým jsem Suunto Core kupoval. U ostatních je vše bez kompromisu a se vším jsem spokojen.

A závěr? ANO! Pro nadšence do aktivit, které vyžadují funkce ABCD, vřele doporučuji! Nicméně vášnivému freediverovi bych zejména z důvodu hloubkového limitu doporučil jiný přístroj.
Verdikt Expediční Myšlenky:

DOPORUČUJEME!

Doplnění 6.5.2012 – delší praxe

Po delším používání musím konstatovat pár poznámek:

  • Přesnost výškoměru je přes mé očekávání velice dobrá, například při poslední výpravě do Lužických hor ukazoval naprosto perfektně, bez rekalibrace, přesné údaje po celý den.
  • Provedení je velmi dobré, zatím žádná setřená či odřená barva. Luneta je pravděpodobně opravdu hliník.

>

Autor: Marty

Každá překážka je novou výzvou a jejím překonáním se posuneme o něco dál.
Příspěvek byl publikován v rubrice Recenze výstroje a výzbroje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: Suunto Core – pravé expediční hodinky? (recenze)

  1. Radim napsal:

    Chtěl jsem se zeptat jak se nastavuje tlak po zapnutí je tam 1000 musí se to nějak nastavit nebo je to hodnota určená dle počasí?

    • Marty napsal:

      Snadno – podržet tlačítko MODE, z menu vybrat ALTI-BARO, následně REFERENCE a poté SEA LEVEL. Zde je možné nastavit tlak podle údaje z nejbližší meteostanice. Buď z nějaké oficiální, nebo se podívat na údaje okolních meteostanic od nadšenců – amatérů na wunderground: http://www.wunderground.com/wundermap/

  2. Neo napsal:

    Hodinky jsou vskutku krásné a mají spoustu zajímavých funkcí. Proto jsem si je pořídil také. Ale po 9 měsících musím uvést i mojí negativní zkušenost. Poslední dobou dochází k samovolnému resetu hodinek. V servisu mi řekli, že je to slabou baterkou. Přitom na displeji rozhodně nesvítí nízký stav baterie, což by měl… Tak uvidíme, jestli se to nebude dít i s novou baterkou. Mimochodem nová baterka s testem vodotěsnosti = 520 CZK! 🙁
    Navíc jsem si odřel horní šasí. Mám ale variantu Lava red. Oprava výměnou horního černého a červeného kolečka včetně sklíčka – je to jeden kus = 1700 CZK…

    • Marty napsal:

      Co se týče výměny baterky, v Suunto to inženýři – i z důvodu velké spotřeby – vymysleli tak, aby si baterku mohl vyměnit sám uživatel. Proto je tam poměrně masivní šroubovací dýnko a běžně dostupný typ baterie. A hlavně silný O kroužek, který je připraven na podstatně větší utažení, než u běžných hodinek. Tj. doporučuji výměnu provádět ve vlastní režii. Možná bych mírně máznul silikonovým olejem ten O kroužek pod dýnkem, ale i bez toho to jde.

      Co se týče restartu – osobně jsem se s tím nesetkal. Nízký stav baterie se dá poznat také tak, že když se rozsvítí podsvětlení, tak celý displej pohasne a např. při přepnutí na kompas může úplně zhasnout. Že by se ale vše resetovalo se mi nestalo.

      Co se škrábanců týče, moc bych to neřešil 🙂 to nejsou hodinky na parádu, ale na outdoor, kde se se škrábanci musí počítat. Já je mám často zavěšené na ramenním popruhu batohu a když ho při zastávce shodím na zem, nejeden rejpanec se tam objeví 🙂 ale i po pár letech jsou pořád celkem zachovalé.

  3. brzda napsal:

    Maji hodinky funkci odpocitavani casu?diky

  4. Petr Reza napsal:

    Já jsem s nimi velice spokojen. Mám je už přes rok a zatím žádný problém. Nejčastěji využívám nadmořskou výšku. Vždy kalibruji barometr, podle internetových stránek (na mobilu, dle polohy, kde se nacházím) a měření je přesné!
    Baterii jsem také měnil sám, jak je zde uvedeno v komentáři. V Praze, kde jsem hodinky kupoval přímo od prodejce Suunto, mi bylo řečeno, že výměna i s tlakovou zkouškou vyjde na 850,-. Asi až se budu potápět někde v moři a ne jen v bazénu (do 6m), bych pro klid v duši baterii vyměnil a otestoval.
    Jedinné co mě mrzí je odpočítávání času. Nejvíc se dá nastavit 99minut,což je většinou málo…

Komentáře nejsou povoleny.