Expedice „ŠUMAVA V KOSTCE 2020“

Úvod

S mým expedičním parťákem Martinem, se kterým jsme již pár vydařených akcí absolovovali, jsme při letošním kempování v jižních Čechách začali vymýšlet, co zase podnikneme. Protože se nám nevydařila Šumava pod stanem s dětmi (nepřálo počasí, tak jsme jeli jinam), rozhodli jsme, že lokalita je jasná. Zbývalo určit formu!

Po kratších diskuzích bylo rozhodnuto – pojedeme na koloběžkách.

Martin (respektive jeho paní) má Kostku Twenty, já (respektive moje paní) mám Kostku Hill. Obě jsou to sice relativně malé koloběžky, ale my to dáme 🙂

Plán

Den 1

Doprava vlakem z Prahy do Hojsovy stráže, ubytování v turistické ubytovně Zámeček.

Optimální odjezd z Prahy v 16:13, pozor na rychlíkový příplatek!

Spojení Praha – Hojsovka

Den 2

Trasa povede z Hojsovy stráže (cca 10 km z kopce) přes Železnou rudu, kde začne stoupání. Čeká nás zde cca 6km úsek, na kterém nastoupáme necelých 450 výškových metrů. Sjedeme pak kousek z kopce na Prášily, kde bychom si dali oběd a poté pokračování na Poledník, což je opět cca 400 výškových metrů na asi 8 kilometrech. Nocování na Poledníku, případně v ubytovně KČT v Prášilech při extrémní nepřízni počasí. Celkem za den – cca 42 km.

Den 3

Z Poledníku sjedeme dolů do údolí Roklanského potoka, přes Modravu (oběd, po 15 km?) a zpět na kopec, přes Bučinu s cílem ve Strážném (večeře), kde bychom opět přenocovali na nocovišti. V případě nepřízně počasí přespíme ve Strážném, buď ubytovna Fara nebo Turistická ubytovna Strážný. Celkem to máme třetí den dalších cca. 42 km.

Den 4

Na poslední den nám zbývá buď opět 42 km, pokud skončíme v Horní Plané, a nebo pěkných 70 km, pokud to protáhneme až do Lipna nad Vltavou. Protože to je ale z Horní Plané do Lipna nad Vltavou prakticky jen rovinka podél jezera, asi by byla škoda si tu třicítku odpustit. Zajímavá varianta je některým z přívozů přebrodit na „druhý břeh“ dále od hranice a svézt se po pěkných cyklostezkách se zastávkami ve Frymburku nebo v lipenské Marině.

Oběd v Novém údolí, Jelení nebo Nové Peci.

Spojení Lipno – Praha
Spojení Horní Planá – Praha
Mapa trasy

Autor: Marty

Každá překážka je novou výzvou a jejím překonáním se posuneme o něco dál.
Příspěvek byl publikován v rubrice Budoucí expedice se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.