GR54 – Tour de l´Oisans

Tour de l’Oisans je 10ti denní trek v Doulphinských Alpách kolem masivu Écrins, který je 166401_cice_oisans_covnárodním parkem. Jedná se o jihovýchodní část Francie, jižně od Grenoblu a severně od města Gap. Tento trek je dlouhý cca 200km s převýšením 12km nahoru a 12km dolů. Řadí se k nějtěžším v Evropě. Co jsem četl v některých článcích tak psali, že je něco mezi GR20 (Korsika) a trekem přes pohoří Fagaraš (Rumunsko).

Jednotlivé etapy treku:

GR54_itinerar_short

 

Poznámky:

6. den má alternativu, která obchází dva srázy tvořené břidlicí, které jsou krapet nepříjemné.

7. den: cca někde kolem Col de la Vaurze je skoro kolmá stěna pro sestup tvořená z břidlice pouze s malou pěšinou pro sestup.

Muzelle: Jde prý o nějtěžší sedlo celé cesty GR54.

8. den: V údolí Béranger je cedule se zákazem bivakování a informací, že bivak je 20min chůze dál. (cca 10min před Valsenestre). Ovšem pokud se člověk z rozcestí vydá místo do Valsenestre rovnou směrem do sedla Muzelle, tak cca po 150 výškových metrech je vlevo chatka s pěkným pláckem na stany a s fontánou s pitnou vodou.

V závěrečné dvoudenní etapě z Valsenestre do Bourg d’Oisans je několik možností. Ta první je jít variantu 9 a 10, kdy se vystoupá do sedla Muzelle a tam u refuge přenocovat. Druhý dne pak pokračovat kolem jezera Lac Lauvitel přes vesnici les Gauchoirs podél cesty do cíle. Tedy do Bourg d’Oisans. Nebo při výstupu do sedla Muzelle se u refuge nezastavovat a pokřačovat až na druhou stranu, kde se sejde do vesnice Bourg d’Arud. A odtud druhý den (varianta 10a) pokračovat podél cesty do vesnice les Gauchoirs a dál až do Bourg d’Oisans. Což byla kdysi původní trasa. Ovšem tak se člověk připraví o jezero Lac Lauvitel, proto se tedy doporučuje ta první varianta, která se stala hlavní etapou daného úseku. Osobně si ale myslím, že by měla jít i třetí varianta. A to 9tý den dojít až k jezeru Lac Lauvitel u kterého by se snad i dalo přespat. Člověk tak nebude spát na hřeběni ve 2100m n.m. ale o 600 výškových metrů níž. Odhadem k jezeru  ze sedla by to mohlo být 1h.

Ze sedla Muzelle je to k chatě 1,5h.

Není třeba brát s sebou moc vody (až na 7. den). Po cestě je spousta potůčků, u chat a ve vesnicích bývá zdroj pitné vody. (Ve vesnicích fontány.)

Je třeba mít dobrou mapu s sebou, protože trasa je špatně nebo vůbec značená. Tip na mapu: A6 Ecrins 1:50 000

Zdroje:

Zrychlená verze treku, ale se spoustou dobrých poznámek:
web Ledvinových

Online mapa pro naplánování:
IGN Geoportail

Předpověď počasí:
Předpověď dle nadmořské výšky
Mapa s animací počasí
Norové

Příspěvek byl publikován v rubrice Budoucí expedice se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *