Návštěva výstavy stanů v PVA Letňany

V neděli 19. června 2011 jsem navštívil v Letňanech výstavu stanů. Co si vzpomínám, tak v letňanském PVA již v minulých letech několik ročníků proběhlo. Před vstupem jsem se ještě mohl rozhodnout, jestli nezatočit vpravo do vedlejší haly na výstavu jezevčíků. Nakonec jsem zatočil správně, tedy do levého křídla haly, kde na mě čekalo odpoledně plné outdoorových produktů.

Po zkušenosti z poslední expedice na Šumavu jsem se rozhodl, že si také pořídím stan. A to nejen na pěší turistiku, ale třeba i na cyklo výlety nebo na vodu. Z těchto plánovaných aktivit mi tak nějak postupně vyplynuly požadavky na nový stan. Pokud je tedy shrnu, tak bych chtěl takový stan, který:

• je pro 2 až 3 osoby
• není příliš těžký a velký na nesení v batohu na túru
• má předsíň na zavazadla
• má solidní výdrž při nepřízni počasí
• mě finančně nezruinuje

Po prvotním prozkoukání jsem rychle zjistil, že musím hledat v kategorii turistických stanů. Další kategorie, které byly tak trochu mimo můj zájem, jsou stany rodinné a pak také stany extrémní. Jedny nevyhovovaly velikostí a hmotností, druhé hlavně svojí cenou.

Hannah Compact 2

Po projití celé výstavní haly jsem si vyhlídl několik favoritů, o které jsem se začal zajímat více. Jednalo se o stany značek Hannah, Husky a Jurek. Další vystavovatelé pak byli Coleman, Penguin, Easy Camp, Ferrino a Salewa.

Začnu těmi druhými jmenovanými. Proč mě jejich produkty nezaujaly? Důvodem bylo asi hlavně to, že v některém z mnou sledovaných parametrů vynikaly, ale v jiném pokulhávaly. U některých celkový dojem zhoršila cena, u jiných kvalita materiálu, apod. Na jednu stranu nejsem žádný extrémní horal, ale na druhou nechci žádný šmejd.

Teď už se konečně dostávám k samému jádru toho článku, tedy ke stanům, které mě zaujaly. Nejsnazší asi bude, když je všechny shrnu do přehledné tabulky, kde budou vidět všechny vlastnosti. A protože stanů je poměrně dost, rozdělím je do dvou skupin, na stany pro 2 nebo 3 osoby.

Hannah Creek 3

Pro srovnání uvedu parametry, které měl stan, co jsme měli na expedici na Šumavu. Jednalo se o jednovrstvý stan značky Tesco, rozměry ložnice 205 x 220 mm, bez předsíně, s hmotností bez obalu kolem 3,5 kg. Velikostně pro 3 osoby vyhovoval, i když by bylo pohodlnější mít bagáž v předsíňce. Největší nevýhodou byla absence 2. vrstvy. Při jakémkoliv doteku stěny při dešti docházelo k okamžitému průsaku dovnitř, prostě klasika.

Stany pro 2 osoby:

Hannah Creek 2 Hannah Compact 2 Hannah Trekker 2
Ložnice [mm] 150 x 220 150 x 220 150 x 220
Hmotnost [kg] 2,6 2,35 2,7
Počet vchodů/předsíní 1/1 1/1 2/2
Velikost sbal. [cm] 45 x 14 45 x 14 45 x 16
vodní sloupec [mm] 3000/7000 4000/10000 4000/10000
Cena [Kč] 2150,- 3200,- 3950,-

Z tabulky je vidět, že každý ze stanů zastupuje jinou cenovou kategorii. Prostoru by vevnitř mělo být stejně, jen Trekker 2 má dva vchody a dvě předsíně, což je velmi praktické. Umožňuje tím mít veškerou bagáž mimo ložnici a současně využívat plnohodnotně druhý vchod. Použitými materiály se Compact a Trekker podle mě nelišily, připlácí se asi za více materiálu na druhý vchod a dobrý nápad. Všechny stany jsou s hmotností pod 3 kg, což u mě byla hranice pro dvoumístná obydlí. Compact se svými 2,35 kg je již extra třída. Odolnost proti protečení tropika/podlážky je na podobné úrovni u všech třech stanů.

Stany pro 3 osoby:

H. Compact 3 H. Creek 3 Jurek Vandr 2,5 Husky Beast 3
Ložnice [mm] 185 x 220 185 x 220 160 x 220 190 x 220
Hmotnost [kg] 2,75 3,3 2,6 3,3
Počet vchodů/předsíní 1/1 1/1 1/1 2/1
Velikost sbal. [cm] 45 x 16 45 x 16 51 x 17 ?
vodní sloupec [mm] 4000/10000 3000/10000 3000/10000 5000/8000
Cena [Kč] 3600,- 2400,- 3200,- 3600,-

V kategorii pro 3 osoby mě zaujaly celkově 4 stany, i když jeden z nich je, jak už název napovídá spíše pro 2,5 člověka. Ale zařadil jsem ho, protože na něj mám dobré reference od kamaráda a i jeho zpracování a použité materiály byly na vysoké úrovni. Kdyby cena nebyla parametrem, byl by tu ještě stan Trekker 3, který má 2 vchody, 2 předsíně a to vše při hmotnosti 3,1 kg. Bohužel ho diskvalifikuje vysoká cena cca 4400,-, která je už nad můj limit, který je právě těch cca 3,5 tis. Když porovnám Compact 3 a Beast 3, tak musím Huskyho hned vyřadit, protože za stejnou cenu nabízí pouze o vchod více, navíc při hmotnosti vyšší o cca 0,5 kg. Pokud se podíváme na oba zástupce od Hannah, vidíme, že za příplatek 1200,- u Comapctu získáme pouze úsporu půl kila, jinak se stany neliší. Tuto úsporu bych přisuzoval použitému materiálu tyček (sklolaminát vs. dural). I Jurek má tyčky duralové, shazuje ho však velikost ložnice. Pokud bych se měl rozhodnout bez ohledu na cenu, zvolil bych Compact 3. Pokud však k ceně přihlédnu, nabízí Creek 3 asi lepší poměr cena/výkon.

Jurek Vandr 2,5

Pokud jste se dočetli až jsem, možná si říkáte, že mě za tenhle článek musí asi Hannah platit. Ale není tomu tak. Ke všem značkám jsem přistupoval stejně, jen holt asi některá z nich splnila moje požadavky a nároky. Pro člověka, který je jinak zaměřen by třeba vyhrála značka úplně jiná.

Shrnutí

Na závěr by bylo slušností vybrat nějakého vítěze a říct, že je nejlepší a ostatní jsou póvl. Já to tak ale neudělám. Pro mě je zde totiž vítězů několik. A to hlavně z důvodu, že nejsem plně rozhodnut, jestli chci stan pro 2 nebo 3 a také kolik do něj chci investovat. V obou kategoriích bych se ale rozhodoval mezi stany z rodin Creek a Compact. Až se rozhoupu a s jedním z nich zažiju nějaké dobrodružství, určitě se se svými dojmy podělím, takže se můžete těšit.

Celkově pro mě ale výstava byla trochu zklamáním. Jednak vystavovatelé často nedokázali k jednotlivým typům říct další informace a papouškovali letáky a druhak výhodnost nákupu nebyla zdaleka taková, jak bylo prezentováno. Na výstavě měla být možnost výhodnějšího nákupu, než je běžné. V internetových, ale i kamenných obchodech, je však možné téměř veškeré vybaví pořídit za stejné ceny. Dále mi u každého postaveného stanu chyběla možnost vidět ho i zabalený, abych mohl porovnat skladnost. Možná, že jsem ten den nenarazil na ty správné „obchodníky“, možná jsem očekával trochu moc, kdo ví. Určitě je to ale dobrý nápad podobnou výstavu pořádat, protože v běžném obchodě vám stan na ukázku postavit nedovolí 🙂

>

Autor: Adam

"2:04:26 - Nothing is impossible..." Haile Gebrselassie po překonání světového rekordu na maratonu v Berlíně 2008.
Příspěvek byl publikován v rubrice Recenze výstroje a výzbroje se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jeden komentář: Návštěva výstavy stanů v PVA Letňany

  1. Zdeno napsal:

    Wow, tak to je opravdu vyčerpávající 🙂 V čem budeme příště spát? těším se!

Komentáře nejsou povoleny.