Poklad na stříbrném jezeře

Dnešní krásné počasí přímo svádělo k  „výletu do přírody“ (nemyslím vyrazit směr Hoboken 🙂 ). Vzhledem ke složení expedice (rodiče + já) bylo nutné upravit cíl, délku a profil trasy. Po domluvě jsme zvolili Karlštejn, okruh vedoucí kolem místních vápencových dolů.

Doprava z Prahy do vesnice Karlštejn je bezproblémová, lze využít buď linky S jedoucí z hlavního nádraží či vyrazit vozem, parkování je možné na velikém parkovišti pod hradem. Jen pozor na průjezd samotným „centrem Karlštejna“ – v rozmezí 9 – 17 je provoz omezen a je nutné vesnici obkroužit bočními cestami. Což jsme neudělali a tímto se zpětně omlouváme 🙂 .

Den na Karlštejně

Naše trasa vedla z parkoviště pod hrad samotný, jež skýtal v horkém dnu vítaný stín, po letmé prohlídce opevnění jsme vyrazili po červené značce na první rozcestí pojmenované „U tří dubů“. Zde jsme pokračovali po žluté turistické značce, která nás táhla kolem jednotlivých vápencových dolů pojmenovaných Malá Amerika, Velká Amerika, Mexiko. Ty v letních dnech skýtají opravdu kouzelné pohledy, jež mi připoměly mou nejoblíbenější Mayovku.

Chlapi, umíte mlčet? Jako hrob Corneli..znáte pověst o pokladu na stříbrném jezeře?

Cesta je příjemná, první polovina vede hustým lesem, který sice neskýtá moc k vidění, leč chrání přes ostrým sluncem a díky měkkému povrchu je i mírné stoupání příjemné. Po dosažení Malé Ameriky se profil mění – lesní pěšinky střídá štěrkový povrch. Samotné doly jsou zajimavé, doporučím shlédnout pomník politických věznů. V pohodovém tempu jsme dosáhli vesnice Mořina, kde žlutá značka končí a kde je možné se občerstvit v místní restauraci. Nás však nelákala, takže jsme pokračovali zpět do Karlštejnu po modré značce, která se vine zhruba 3 kilometry po  málo frekventované  asfaltové cestě.

Po návratu jsme si dali  lehký oběd a s dobrým pocitem vyrazili zpátky do Prahy. Sumář dnešní expedice? Cca 12 kilometrů, velmi pěkná nenáročná trasa skýtající mnoho hezkých pohledů vhodná téměř pro všechny věkové kategorie – výše popsané se dá stihnout za odpoledne. Ještě váháte?

EIN: 2>

Autor: Zdeno

Mnoho věcí, které nás v životě potkávají, není možné změnit. Ale vždy můžeme změnit to, jak tyto věci přijmeme a jak se s nimi vyrovnáme.
Příspěvek byl publikován v rubrice Realizované expedice se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 komentáře: Poklad na stříbrném jezeře

  1. Dolbáč napsal:

    Díky za tip.

  2. Heady napsal:

    povedoma to trasa! 🙂

  3. Zdeno napsal:

    2Dolby: rádo se stalo
    2Heady: Ano, nyní bez bahna za slunečného počasí výrazně snazší a příjemnější 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *